Quadre comandaments Advance

Perquè baixa l’agulla de la pressió de la meva caldera?

La pressió de la caldera la indica normalment un petit “rellotget”, anomenat manòmetre,  amb una agulla que va de 0 a 3/4. Aquest valor representa la pressió del circuit de calefacció, que, ja que és un circuit tancat, a temperatura constant no hauria de variar. Això vol dir que amb la caldera freda (màxim 30ºC), la pressió ha d’estar sempre entre 1 i 1,5.

Hi ha algunes calderes que “perden” pressió, que aquest valor baixa d’1 regularment (més d’un cop l’any) i se n’ha d’afegir obrint una aixeta de pas (anomenada aixeta d’omplir).

Sempre, en el 100% d’aquests casos hi ha una fuita a la instal·lació i aquesta fuita només pot ser a la pròpia caldera, als radiadors o a les canonades que connecten els radiadors. En el 99% dels casos, aquestes fuites estan als radiadors. Si no es troba aigua sota de la caldera, podem estar 99% segurs de que la fuita està als radiadors.

COM TROBEM AQUESTES FUITES ALS RADIADORS?

Normalment, quan pensem en una fuita als radiadors ens imaginem un bassal d’aigua sota, i això és l’error més habitual que faci que no actuem a temps. Per trobar quins radiadors perden (normalment no hi ha només un, si tots tenen els mateixos anys, tots començaran a perdre més o menys al voltant del mateix moment), hi ha certes accions que hem de portar a terme:

  1. Posar paper de diari sota de tota l’amplada del radiador i deixar-lo 24 hores. Si el radiador tira gotes o veurem reflectit al paper.
  2. Revisar les juntes principals. El radiador té 4 cantonades i per tant 4 connexions principals. Normalment a una d’elles hi ha la clau, a una altra hi ha un purgador i a les altres dues hi ha simples taps. La connexió d’aquests elements al radiador fa servir juntes. Si a aquestes unions veiem taques o polsim blanc (cals), verdet (rovell) o la pintura ha saltat, haurem localitzat una fuita.
  3. Revisar les juntes entre costelles. Encara que és molt menys habitual, si pels sistemes anteriors no hem detectat fuites, hauríem de revisar visualment les connexions entre costella i costella de cada radiador.
Diferents mostres fruites amb i sense degoteig

Aquestes imatges mostren diferents tipus de fuites, algunes amb degoteig i altres sense.

PER QUE ÉS IMPORTANT REPARAR LES FUITES?

Total instal·lació amb fuites permetrà que entri aire dins de la instal·lació i es donaran les següents conseqüències:

  1. Al entrar aire a la instal·lació començaran a rovellar-se tots aquells components metàl·lics.
  2. La caldera està dissenyada per escalfar aigua. El fet d’escalfar aire farà que el consum de l’aparell s’incrementi sense cap avantatge pel confort al nostre llar.
  3. Als radiadors que s’acumuli aire no funcionaran correctament. Això es pot comprovar tocant el radiador: notarem que la part superior està freda i per tant l’escalfor que emet és inferior al necessari.

CONCLUSIÓ

Si heu de reposar aigua a la instal·lació (fer pujar l’agulla del “rellotget” de la pressió) és prova fefaent de què hi ha una fuita a la instal·lació, això pot tenir conseqüències molt negatives a la seva instal·lació i el consum de la mateixa. Per tant s’ha de reparar el més aviat possible. Normalment es recomana renovar les juntes de tots els radiadors de la habitatge ja que tots tendiran a espatllar-se al voltant del mateix moment.

Posted in Informació tècnica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.